$type=slider$sn=0$l=1$c=6$m=0$show=home

[NIEUWS]_$type=three$c=3$au=0$cm=0$show=home

$show=home

[AANBOD VOOR BEDRIJVEN]_$show=home$type=grid$l=1$c=4$m=0$sn=0

$show=/p/onstaan-beschut-wonen.html$type=grid$l=1$c=5$m=0$sn=0$p=1

$show=/p/aanbod-voor-bedrijven.html$type=grid$l=1$c=9$m=0$sn=0$p=1

Principes van psychiatrische rehabilitatie


In deze paragraaf bespreken we de basisprincipes van psychiatrische rehabilitatie zoals die uit de literatuur naar voor komen. We baseren ons hierbij op het overzicht van Pratt e.a. (1999) aangevuld met de inzichten van enkele andere auteurs.

1. Een geïndividualiseerde benadering 

Dit principe sluit aan bij het herstelproces dat voor elke cliënt verschillend verloopt. In hoofde van de zorgaanbieders en de hulpverleners is dit principe dikwijls het moeilijkste om te hanteren. Het houdt in dat de aangeboden zorg voor elke cliënt verschillend zal zijn, vertrekkend van de individuele noden, wensen en doelstellingen van de cliënt.

2. Maximale betrokkenheid van cliënten door keuzevrijheid te creëren 

Dit principe is gebaseerd op het recht dat elke persoon heeft om zijn bestaan uit te bouwen zoals hij dit zelf ziet. Dit principe ondersteunt het 'empowerment' van cliënten. Vanuit het perspectief van hulpverleners verwijst deze moeilijk te vertalen term naar een basishouding van hulpverleners, die bevordert dat cliënten meer controle over het eigen leven en zelfbeschikking verwerven waardoor hun zelfwaardegevoel toeneemt. Dit empowerment is nodig omdat het uiteindelijk de cliënt zelf is die de hoofdrol speelt in zijn herstelproces. De hulpverleners creëren enkel de rehabilitatiecontext, waarbij aan de cliënt maximaal keuzemogelijkheden worden aangeboden en de nodige ondersteuning, maar het is de cliënt die het eigenlijke werk zelf doet in functie van zijn eigen vooropgesteld doel.

3. Samenlevingsgerichtheid en normalisatie 

Volgens Wolfensberger (1972) is normalisatie “het voor cliënten mogelijk maken om door de samenleving gewaardeerde sociale rollen te vervullen”. Zo kijkt de samenleving helemaal anders naar iemand die werkt en in een gewoon huis in een gewone straat woont dan naar iemand die in een dagcentrum verblijft, met een busje wordt vervoerd of in een instelling verblijft. In deze context wijst Bennett (1995) ook op de 'relevantie voor het gewone leven' bij alle activiteiten in de rehabilitatie. 'Ergotherapie' bijvoorbeeld, wordt in dit verband opnieuw gewoon (leren) werken, 'huishoudelijke therapie' wordt gewoon opnieuw (leren) wassen, strijken en schoonmaken.

4. De nadruk op de mogelijkheden eerder dan op de beperkingen 

Dit principe is moeilijker realiseerbaar, zowel voor cliënten als voor hulpverleners. GGZhulpverleners zijn veelal opgeleid om naar symptomen en beperkingen te kijken. Bewoners in de initiatieven beschut wonen verwachten soms ook deze inperkende houding van de hulpverleners. Tegenover deze attitude staat de methodiek van het werken rond doelvaardigheid. Deze werkwijze helpt de begeleiders en de cliënten om de omslag te maken en eigen doelstellingen te formuleren, hoe beperkt ook. Op deze wijze komen de psychiatrische problemen minder op de voorgrond.

5. Functionele beoordeling in reële situaties 

Functionele beoordeling kan omschreven worden als ‘een zorgvuldig proces van verzamelen, integreren en interpreteren van informatie over de vroegere en huidige aanpassing van de cliënt in concrete sociale situaties’. Dit principe is vooral van toepassing in de arbeidsrehabilitatie. Het beoordelen van de werkmogelijkheden van psychiatrische cliënten bijvoorbeeld is alleen maar goed mogelijk in een realistische werkomgeving. Maar ook in beschut wonen is een goede en continue functionele beoordeling noodzakelijk. Deze beoordeling draagt bij tot het opstellen van een goed begeleiding- en zorgenplan. Vandaar dat het aangewezen is om hier alle informele en formele hulpverleners bij te betrekken.

6. Integratie van rehabilitatie en psychiatrische behandeling 

In de zorg voor personen met ernstige en langdurige psychiatrische problemen is een geïntegreerde benadering aangewezen. Een adequate medicamenteuze behandeling is een sleutelelement in de zorg voor deze doelgroep: de bewoners helpen om op de juiste wijze met deze medicatie om te gaan, kan een belangrijk onderdeel van de rehabilitatie zijn. Ook in de arbeidsrehabilitatie gaan rehabilitatie en behandeling samen: de begeleiders helpen de cliënt om een duidelijk beeld te vormen van zijn mogelijkheden en beperkingen op het vlak van werk. De medewerking van de behandelaars is hierbij onontbeerlijk omdat de psychiatrische problematiek een grote invloed heeft op het arbeidsfunctioneren.

7. Bereikbare, toegankelijke en samenhangende dienstverlening 

Vertegenwoordigers van de gebruikersverenigingen in de GGZ wijzen er vanuit hun perspectief op dat de hulpverlening aantrekkelijk moet zijn, beschikbaar en toegankelijk en aangepast aan de individuele noden. Dit principe houdt niet alleen een uitdaging in voor diegenen die met de organisatie van de zorg belast zijn maar ook voor begeleiders in beschut wonen. Concreet betekent dit dat de IBW’s een aantrekkelijk (woon- en begeleidings-) aanbod moeten uitbouwen, dat er geen hoge financiële drempels mogen zijn en dat de spreiding van de IBW’s in het oog wordt gehouden. Binnen de context van de zorgnetwerken en zorgprogramma’s dient te worden gelet op de samenhang in het gehele aanbod. Bewoners maken immers van diverse onderdelen van het zorgprogramma gebruik.

8. Belang van vaardigheidstraining 

Dit principe wordt nogal eens geassocieerd met arbeidsrehabilitatie. Toepassingen op andere terreinen liggen echter voor de hand: huishoudelijke vaardigheden, gebruik leren maken van het openbaar vervoer, winkelen in een supermarkt, communicatievaardigheden. Om zich in de samenleving te handhaven, zijn immers tal van vaardigheden noodzakelijk. Belangrijk is dat deze vaardigheden ingeoefend worden in een realistische omgeving.

9. De families als partners in de zorg 

Families ervaren dikwijls het samenleven met een persoon met ernstige en langdurige psychische stoornissen als een grote belasting. In tegenstelling hiermee worden deze familieleden door de hulpverleners in de rehabilitatie beschouwd als belangrijke partners in het ondersteuningssysteem rond de cliënt. De families hebben dan ook recht op een weloverwogen benadering die aansluit bij hun specifieke noden. Families kunnen ook als ervaringsdeskundigen bij de hulpverlening worden betrokken. In het kader van psychiatrische zorg in de thuissituatie kunnen gerichte interventies in de familiale context nodig zijn om de druk op de families te verlichten.

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/aanmelden-vzw-basis.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/doelstelling.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/voor-wie.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/wat-houdt-de-activering-in.html

$show=/p/aanmelden-beschut-wonen.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/aanmelden-beschut-wonen.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/aanbod-voor-bedrijven.html

$show=/p/werking.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/doelstelling-beschut-wonen.html

$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/faq.html

$show=/p/events.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/events.html

$show=/p/nieuws.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

Naam

aanbod bedrijven,6,aanmelding bewust wonen,1,events,5,faq,7,in de kijker,7,nieuws,7,nieuwsbrief,1,ontstaan beschut wonen,3,slider,4,werking,4,
ltr
item
VZW Basis | Beschut wonen: Principes van psychiatrische rehabilitatie
Principes van psychiatrische rehabilitatie
https://1.bp.blogspot.com/-j4KxS_mJqAE/XO6EO1nbm7I/AAAAAAAAAAc/GIxRGrmf0j8b6fGux3dRv2hxioFDVz1BgCLcBGAs/s640/beschut%2Bwonen.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-j4KxS_mJqAE/XO6EO1nbm7I/AAAAAAAAAAc/GIxRGrmf0j8b6fGux3dRv2hxioFDVz1BgCLcBGAs/s72-c/beschut%2Bwonen.jpg
VZW Basis | Beschut wonen
https://www.vzw-basis.be/2019/05/principes-van-psychiatrische-rehabilitatie.html
https://www.vzw-basis.be/
https://www.vzw-basis.be/
https://www.vzw-basis.be/2019/05/principes-van-psychiatrische-rehabilitatie.html
true
8079035456653460788
UTF-8
Alle posts geladen Geen zoekresultaten TOON ALLE Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S POSTS Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE POSTS Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volgen THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy