$type=slider$sn=0$l=1$c=6$m=0$show=home

[NIEUWS]_$type=three$c=3$au=0$cm=0$show=home

$show=home

[AANBOD VOOR BEDRIJVEN]_$show=home$type=grid$l=1$c=4$m=0$sn=0

$show=/p/onstaan-beschut-wonen.html$type=grid$l=1$c=5$m=0$sn=0$p=1

$show=/p/aanbod-voor-bedrijven.html$type=grid$l=1$c=9$m=0$sn=0$p=1

Wat houdt de activering in?


Activering

Een nieuwe start

Wij zien het als onze opdracht om mensen uit hun isolement trachten te halen.
Dit houdt in dat wij hen stapsgewijs een ander dag- of leefritme proberen aan te bieden. We proberen hun vicieuze cirkel te doorbreken en werken samen aan een sociaal bestaan.

Door ons aanbod van eenvoudige en dagdagelijkse bezigheden werken wij aan de psycho-sociale rehabilitatie van onze deelnemers.
Dit doen wij aan de hand van ons aanbod van arbeid op maat, vormingen, ontspannings- en vrije tijdsactiviteiten, ontmoeting, …

Om dit alles op een goede manier te kunnen begeleiden richten wij onze begeleiding op de ondersteuning van het herstelproces van de cliënt.

Arbeidszorg 

Evenwicht tussen arbeid en zorg 

Iedereen die naar vzw BASIS komt krijgt begeleiding aangeboden op het vlak van arbeid en zorg. Het is bedoeld voor mensen die niet, nog niet of niet meer terecht kunnen in het normaal economisch arbeidscircuit.
De verhouding tussen deze twee componenten ligt voor iedere persoon anders. De begeleiding maakt samen met de deelnemers de balans op van werkpunten, mogelijkheden en beperkingen. Vervolgens wordt er een Persoonlijk OntwikkelingsPlan opgesteld om de te bereiken doelen tastbaar te maken.

Voor de éne deelnemer zal het stukje ‘arbeid’ op de voorgrond staan en bestaat de hulpverlening vooral uit arbeidstrajectbegeleiding, met het vooruitzicht op ‘ dat stapje verder’. Men krijgt de kans om op eigen tempo vaardigheden te trainen op zowel werkattitude als persoonlijk vlak.

Voor de andere deelnemers kan het stukje ‘arbeid’ helemaal niet meer op de voorgrond staan en zal er meer aandacht besteed worden aan het zorgaspect. De begeleiding zal eerder bestaan uit opvolging van de sociale context, de persoon gemotiveerd krijgen om aanwezig te zijn, … Ook hier blijft het aanbieden van werk het belangrijkste middel waar mee gewerkt wordt. Maar dit moet in een andere context bekeken worden.

In het algemeen kan gesteld worden dat binnen ‘arbeidszorg’ niet het uitvoeren of presteren van arbeid centraal staat, maar wel de aanwezigheid en het kunnen uitvoeren van handelingen die door de maatschappij als nuttig beschouwd worden. Het leveren van arbeid behoord in onze maatschappij tot één van de basiselementen die bijdragen tot het vormen van iemands identiteit.

Doordat onze deelnemers naar hier kunnen komen, hebben zij ook het gevoel ‘naar het werk te gaan’. Dit kan alleen maar een positieve invloed hebben op hun zelfbeeld en zelfwaardering.

Trajectbegeleiding

Algemeen

Je eigen ontwikkelen 

Onze organisatie wil instaan voor een kwalitatief goede begeleiding op het vlak van trajectbegeleiding in de ruime zin van het woord.

Dit houdt in dat wij kijken naar de ondersteuningsbehoeften van elke cliënt op welk vlak dan ook. We baseren ons op de basisprincipes van een competentiebeleid. Ons streefdoel is om de mogelijkheid te creëren een brug te slaan tussen de doelstellingen van onze organisatie en de persoonlijke wensen en ambities van onze medewerkers die binnen onze dienst functioneren.
Competentiemanagement is een instrument of benaderingswijze om je organisatie én de mensen die er werken samen te kunnen laten ontwikkelen en verdere evolutie mogelijk te maken.

Arbeidstrajectbegeleiding 

Op weg naar werk 

In het dagactiviteitencentrum is er voldoende aandacht voor het opvolgen van mogelijke trajecten op het vlak van ‘arbeid’. Er is een deelgroep van onze doelgroepmedewerkers waar het hoofdstukje ‘werk’ zeker nog aan bod kan of mag komen.

Het is daarom niet altijd een even gemakkelijke weg. Velen hebben hele lange tijd niet meer gewerkt, anderen hebben nog nooit gewerkt en komen bij ons voor de eerste keer terecht in een werkomgeving. Het is daarom ook noodzakelijk om ieder verhaal als een uniek verhaal te aanschouwen. Iedereen heeft een voorgeschiedenis maar iedereen heeft ook zeker en vast nog vele mogelijkheden en capaciteiten naast de aanwezige beperkingen. Het is erg belangrijk om dit als een rode draad mee te nemen in zulke proces. We vertrekken steeds vanuit de reeds bestaande of nog aanwezige mogelijkheden en zullen rekening houden met de beperkingen. Op deze manier zijn er voor iedereen perspectieven, zij het dat hier voor deze doelgroepmedewerkers wel hulp en begeleiding nodig is.

Voor een deel van onze cliënten werken wij samen met andere diensten zoals GTB, VDAB, DGO, DIDIOR. Het gaat hier dan over het project ‘Arbeidszorg Meerbanenplan’. Dit project ‘samen voor meer banen’ loopt reeds sinds 2006 in samenwerking met de Vlaamse regering. Het doel is om samen met andere partners uit het sociale netwerk meer mensen, die moeilijk aan de slag kunnen binnen onze arbeidsmarkt, aan het werk te krijgen. Men spreekt van een MMPP doelgroep. Mensen die een beperking hebben op het vlak van een Medisch, Mentaal, Psychisch en/of Psychiatrisch probleem.

De bedoeling is om de doelgroepmedewerker te begeleiden in zijn/haar weg naar een job. Dit is steeds in samenwerking met de externe trajectbegeleider en de begeleider op de werkvloer. Stap voor stap gaat er bekeken worden wat de nodige werkpunten zijn, aan welke arbeidsattitudes nog gewerkt kan worden en welke de vaardigheden zijn waar de persoon sterk in is. Erg belangrijk is ook rekening te houden met de motivatie en de interesse van de cliënt. De trajectbegeleiders houden er rekening mee dat iedereen de nodige tijd krijgt om zijn/haar traject te doorlopen.

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/aanmelden-vzw-basis.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/doelstelling.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/voor-wie.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/wat-houdt-de-activering-in.html

$show=/p/aanmelden-beschut-wonen.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/aanmelden-beschut-wonen.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/aanbod-voor-bedrijven.html

$show=/p/werking.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/doelstelling-beschut-wonen.html

$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/faq.html

$show=/p/events.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/events.html

$show=/p/nieuws.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

Naam

aanbod bedrijven,6,aanmelding bewust wonen,1,events,5,faq,7,in de kijker,7,nieuws,7,nieuwsbrief,1,ontstaan beschut wonen,3,slider,4,werking,4,
ltr
static_page
VZW Basis | Beschut wonen: Wat houdt de activering in?
Wat houdt de activering in?
VZW Basis activering aanbod
VZW Basis | Beschut wonen
https://www.vzw-basis.be/p/wat-houdt-de-activering-in.html
https://www.vzw-basis.be/
https://www.vzw-basis.be/
https://www.vzw-basis.be/p/wat-houdt-de-activering-in.html
true
8079035456653460788
UTF-8
Alle posts geladen Geen zoekresultaten TOON ALLE Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S POSTS Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE POSTS Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volgen THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy